بسیاری از افراد با مشکل درد پایین کمر روبرو هستند که میتواند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی آنها داشته باشد و باعث محدودیت در انجام فعالیتهای روزمره شود. به طور خلاصه، درد پایین کمر به معنای حس ناراحتی یا دردی است که در بخش پایین کمر احساس میشود. اطلاعات موجود نشان میدهد که حدود ۸۰٪ جمعیت در غرب دنیا از درد پایین کمر رنج میبرند. اما امیدوار کننده اینکه دانش زیادی درباره این نوع درد وجود دارد.
ممکن است شخصی برای مدتی دچار درد پایین کمر شود ولی دلیل دقیق آن را نشناسد. برای آشنایی بیشتر با نشانهها، علل و درمان درد پایین کمر، بهتر است از احساس اولیه درد پایین کمر پیروی کرده و در صورت لزوم با متخصصان کلینیک سلامت پردیس مشورت کنید. رایجترین علائم درد پایین کمر
با توجه به گستردگی مشکلات کمر در بین جامعه جهانی، اطلاعات جامعی در این زمینه قابل دسترسی هستند. اهمیت آگاهی از نشانههای اولیه بیماری و اقدام به مراقبت و درمان مناسب بیش از پیش محسوس است. احساس درد در قسمت کمر به عنوان یکی از نشانههای ابتدایی بیماریهای جدی شناخته میشود. در مواقعی که بیماری هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد، علائم مانند کمردرد عادی، گرفتگی در کمر و تنش عضلات را نشان میدهد. در صورتی که بیماری پیشرفت کرده باشد، فعالیتهای روزمره شخص بسیار مختل میشود. هرگز نباید به دردهای معمولی عضلانی در بدن بیتوجه شوید.
وقتی که درد به یک نقطه خاص از کمر محدود شود، این به عنوان درد موضعی شناخته میشود. محدودیت در حرکات ستون فقرات، یکی دیگر از علائم درد پایین کمر است. زمانی که میخواهید یک وسیله را بردارید و به سمت پایین خم شوید یا کمر خود را به سمت عقب خم کنید، ممکن است این نشانه بیماری را تجربه کنید. نشانهای دیگر از بیماری، درد در قسمت پایین کمر است که ممکن است به سایر اعضا منتقل شود. پس از گذشت مدت کوتاهی از شروع درد در قسمت پایین کمر، این درد ممکن است به باسن، پشت ران و کشاله ران گسترش یابد.
همچنین، نیاز است که در حالتهایی که افراد به درد شدید کمر در موقعیتهای مختلف دچاراند، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. این نشانه معمولاً زمانی خودش را نشان میدهد که بیمار مدتی نسبت به پیداکردن علت درد کمر خود بیتوجه بوده است. تورم و التهاب در قسمتهای مختلف پا و کمر هم میتواند جزو علائم ابتلا به درد پایین کمر باشد. این بیماری باعث درد مهرههای کمر شده و میتواند علت ورم مهرههای کمر باشد. وجود یک یا چند نشانه از لیست بالا، میتواند وجود بیماری درد در ناحیه پایین کمر را مشخص کند. دردهای مربوط به کمر در ابتدا با علائم کوچک خودشان را نشان میدهند. عدم توجه به نشانههای اولیه، باعث تشدید بیماری شده و احتمال درمان کامل و برگشتن کمر به وضعیت سالم را کاهش میدهد.
این موارد برای شخصی که با این نشانه مواجه شدهاست بسیار مهم است و بهتر است که در صورت لزوم به پزشکی متخصص مراجعه نماید.
علل ابتلا به درد پایین کمر چیست؟
واقعیت این است که بعد از مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای مختلف، پزشک میتواند دلیل اصلی بیماری شما را تشخیص دهد. سبک زندگی و شغلی که شما دارید، تأثیر زیادی در بروز درد پایین کمر و سایر دردهای فقرات دارند. همچنین، آسیب دیدن کمر به دلیل وارد شدن ضربه یا برخورد شدید میتواند علت درد باشد. در زیر چند دلیل اصلی بروز این بیماری را مطالعه میکنید. ابتلا به این بیماری میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد؛ اما اصلی ترین دلیلهای آن شامل استفاده بیش از حد از کمر و بلند کردن ناگهانی بارهای سنگین و همچنین مبتلا بودن به صافی کف پا می باشد. درد کمر ممکن است به دلیل انجام حرکات مکرر و خم شدن بیش از حد بهوجود بیاید.
انواع آرتروز مانند آرتروز نخاعی (Spondylosis) و آرتروز زانو (Osteoarthritis) ممکن است منجر به درد در پایین کمر شوند. فتق دیسک (Herniated disk)، پوکی استخوان (Osteoporosis)، تنگی کانال نخاع (Spinal stenosis) و تومورهای بدخیم و خوش خیم ممکن است از دلایل درد در ناحیه پایین کمر باشند. بسیار وقتها پرسش مطرح میشود که آیا درد پایین کمر نشانه عفونت است؟ در پاسخ باید گفت که عفونت میتواند یکی از دلایل این درد باشد. عفونت در بخشی از ستون فقرات بیمار، عفونتهای ناشی از پروستات و عفونتهای کلیه از عوامل درد ناحیه پایین کمر محسوب میشوند. انواع درد پایین کمر
با فعالیتهای گوناگونی مانند تحریک الکتریکی و استفاده از کفی طبی، میتوان بهبود حالت درد پایین کمر را تسریع کرد.
استفاده منظم از کفی های طبی طراحی شده با کامپیوتر میتواند در روند درمان درد کمر و لگن موثر باشد. پس از کاهش درد، حرکات و درمانهای اصلاحی شروع میشوند تا شخص بتواند به زندگی روزمره خود باز گردد. در این مرحله، استفاده از کمربندهای طبی رایج است که به استحکام و ثبات کمک میکنند. پس از اتمام مرحله درمان، ورزشهای سبک به عضلات ضعیف کمک میکند و باید با رعایت اصول و شرایط شخصی، آماده بازگشت به زندگی عادی شوید.
انواع مختلفی از درد وجود دارد که ممکن است در قسمت پایین کمر ایجاد شوند. این دردها ممکن است بهطور ناگهانی و یا در طولانیمدت رخ دهند.
- درد عضلانی موضعی (non-specific muscular pain)
بیشتر افرادی که با درد در قسمت پایین کمر سر و کار دارند، ممکن است دچار درد عضلانی موضعی باشند که میتواند در هرجایی از پایین کمر وجود داشته باشد. این درد گاهی اوقات در قسمت راست یا چپ و گاهی در ناحیه گودی کمر نیز مشاهده میشود. فعالیتهایی مانند زمین خوردن، بلند کردن بار سنگین، سرخوردن، داشتن دیسک آسیبدیده، کشش بیش از حد و انجام حرکات ناصحیح میتوانند از دلایل این نوع درد در پایین کمر باشند. - اسپاسم عضله (Muscle spasms)
اسپاسم عضله معمولا کمتر از موارد دیگر باعث درد در کمر میشود. اسپاسم به گرفتگی ناگهانی و غیرارادی عضلات اشاره دارد. درد پایین کمر ممکن است ناشی از حمل بار سنگین، ضربدیدگی، کشش و چرخش بیش از حد عضلات، افتادن و موارد مشابه باشد. اما برای بیشتر افرادی که این نوع درد را تجربه میکنند، یک حادثه خاص مشخصی وجود دارد که موجب این درد میشود. بنابراین، متفاوت از درد مزمن، اسپاسم معمولا از یک حادثه خاص آغاز میشود و در طی زمان باعث درد در ناحیه کمر و لگن میشود. برای درمان درد پایین کمر ناشی از اسپاسم عضلانی، بهتر است تا به کلینیک سلامت پردیس مراجعه کنید.
درد انتشاری (radicular pain)
درد انتشاری با دو فرم قبلی تفاوتهای چشمگیری دارد. این نوع درد در یک یا دو نقطه محدود نمیشود، بلکه در نقاط مختلف بدن منتشر میشود. دو عامل اساسی باعث ایجاد درد پایین کمر با شکل انتشاری میشود، اولین عامل تحلیل رفتن دیسک است که نقش یک کمکفنر برای منطقه کمر ایفا میکند.
راههای پیشگیری از درد پایین کمر
دلایل بسیاری که باعث ایجاد درد در پایین کمر میشوند، ناشی از سبک زندگی اشتباه است. روشهای راه رفتن, نشستن, خوابیدن و حتی بلند کردن اشیا، تأثیرگذار بر سلامت کمر و ستون فقرات ما هستند. بیشاز حد نشستن را کنار گذارید: آدمهایی که در طول روز مدتزمان زیادی را نشسته پشت میز میکنند، بیشتر دچار درد پایین کمر میشوند.
اگر بهخاطر کارتان مجبورید مداوم نشسته بهکار بپردازید؛ چندین بار در طول روز از روی صندلی بلند شوید و برای چند دقیقه قدم بزنید. ورزش و نرمش روزانه را در زندگیتان جای دهید: عدم ورزش باعث میشود عضلات و ماهیچههایتان ضعیف شوند. این ضعف باعث افزایش آسیبپذیری شما و احتمال ابتلا به دردهای کمر میشود.
طول روز باید از مایعات مثل آب و نوشیدنیهای گرم و سرد استفاده کنید. فضای خالی بین مهرههای ستون فقرات از آب تشکیل شده است و باید از خشک شدن آنها جلوگیری کرد. نوشیدن مایعات در کنار تحرک و ورزش، باعث افزایش استحکام ستون فقرات و پیشگیری از درد پایین کمر میشود.
برای جلوگیری از درد پایین کمر، باید بارها و اجسامی را که بلند میکنید، به میزان خودتان منطبق کنید. همچنین حرکات ورزشی سنگین را تحت نظر مربی حرفهای انجام دهید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
برای تشخیص دقیق بیماری کمر، پیشنهاد ما این است که به کلینیک سلامت پردیس مراجعه کنید. در این مکان، آزمایشهای تخصصی روی کمر و ستون فقرات شما انجام میشود. برای زمان مناسب برای مراجعه به پزشک، توصیه میشود که به صورت فوری به پزشک مراجعه کنید اگر درد کمر شما شدید شده و به هر فعالیتی عرق سرد و درد ادامه دارد بهتر است از توصیههای پزشک پیروی کنید و از خوددرمانی با داروهای مسکن خودداری کنید تا از بدتر شدن وضعیت خود جلوگیری کنید. به کلینیک سلامت پردیس مراجعه کنید و از مشاوره متخصصین این مرکز استفاده کنید. اینجا به کمک اسکن پیشرفته، مشکلات شما تشخیص داده و بهترین درمان برای شما توصیه میشود. راههای درمان درد پایین کمر
راههای مختلفی برای درمان درد پایین کمر وجود دارند. انتخاب شیوه درمان باید زیر نظر متخصص باشد. در ادامه با چند روش رایج برای درمان درد در قسمت پایین کمر آشنا میشوید. استفاده از محرک الکتریکی میتواند منجر به کاهش درد در قسمت پایین کمر شود. محرک الکتریکی یک دستگاه کوچک و قابلحمل است که میتوان چندینبار در طول یک روز از آن استفاده کرد تا درد فرد موردنظر کم شود. این دستگاه دارای چند پد است که روی ناحیه درد در پشت قرار داده میشوند. این پدها از طریق سیم به یک منبع تغذیه متصل میشوند. این دستگاه با باتری کار میکند که قابل شارژ است. بعد از هربار استفاده، بهتر است باتری را شارژ کرد تا در مواقع ضروری آماده کمک به کاهش درد فرد باشد. جریان الکتریکی ایجاد شده میتواند منجر به کاهش درد و بهبود آسیبهای فیزیکی در قسمتهای کمر و لگن شود. وقتی جریان الکتریکی به عصبها اعمال شود، مغز نمیتواند سیگنالهای درد را تشخیص دهد و این باعث میشود شما درد کمتری احساس کنید. از تحریک الکتریکی با شدت مناسب بهعنوان یک روش درمانی برای درد کمر و لگن استفاده میشود.
بهترین روش درمان درد کمر مراجعه به کلینیک سلامت پردیس است. متخصصین این مرکز با انجام اسکن بیماری شما را تشخیص داده و بهترین درمان را به شما توصیه می کنند. با متخصصین ما در تماس باشید.