علت زانو درد در زنان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله آرتروز، آسیبدیدگی، تغییرات در سطح هورمونی، ساختار بدنی خاص و کاهش تراکم استخوان باشد. بهتر است زنان برای پیشگیری از زانو درد، ورزش منظمی انجام دهند و از کفشهای مناسب استفاده کنند. در نهایت با مراجعه به کلینیک سلامت پردیس با انجام اسکن پا بیماری تشخیص داده شده و بهترین درمان برای شما تجویز می شود.
زانو درد در زنان
خداوند بدن زنان را به گونهای طراحی کرده است که از عهده فعالیتهای سختی مانند زایمان برآیند. تاندونها و مفصلهای بدن خانمها از انعطاف پذیری و کشش زیادی برخوردار هستند که باعث شده تا مفصلها دامنه حرکتی بیشتری داشته باشند. اما این ویژگی همیشه برای خانمها مفید نیست و در برخی موارد، آنها را مستعد آسیبهای بیشتری میکند، به خصوص زانو درد.
یکی از شایعترین علل درد زانو در زنان، آرتروز زانو است. آرتروز یک اختلال است که باعث از بین رفتن پایداری و ترمیمپذیری غضروفهای پوشاننده مفصل زانو میشود. زنان نسبت به مردان دو برابر بیشتر از این مشکل رنج میبرند، احتمالا به دلیل طراحی خاص بدن و ساختار زنانگی و همچنین کاهش سطح هورمون در دوران یائسگی. البته، عوامل دیگری نیز میتوانند منجر به درد زانو در زنان شوند. در این مقاله، به طور جامع به بررسی علتها و روشهای درمان درد زانو در تهران میپردازیم.
انواع زانو درد در زنان
مفصل زانو، که به عنوان بزرگترین مفصل بدن شناخته میشود، از سه استخوان ران، استخوان درشت نی، و استخوان کشکک تشکیل شده است. پایداری و استقامت زانو توسط این سه استخوان به همراه رباطها، غضروفها، و کپسولهای مفصلی به دست میآید. با این حال، این مفصل به دلیل تحمل فشارهای پیوسته و زیاد، ممکن است به دلایل مختلف آسیب ببیند.
درد زانو یکی از نشانه های شایع در اختلالات زانو است و انواع مختلفی دارد. این درد به طور کلی به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود. درد زانو حاد ممکن است ناشی از شکستگی مفصل زانو، آسیب دیدگی مینیسک و یا دررفتگی زانو باشد و با درد و علایم شدیدی همراه است. اگر این نوع درد درمان نشود، ممکن است به درد زانو مزمن منجر شود که معمولا ناشی از آرتروز یا استئوآرتریت است.
در بین اختلالات زانو، دردهای مزمن و حاد بسیار شایع هستند. انواع مختلفی از درد زانو وجود دارند که اغلب مورد توجه بیماران قرار میگیرند. علت درد زانو میتواند یکی از مشکلات زیر باشد:
آسیب دیدگی مینیسک زانو
مینیسک یکی از قسمتهای حیاتی زانو است که نقش ضربهگیر را در این مفصل برعهده دارد و باعث استحکام آن میشود. زانو دارای دو مینیسک است؛ یکی در قسمت مدیال (داخلی) و دیگری در قسمت لترال (خارجی). این دو مینیسک به عنوان ضربهگیر برای زانو عمل میکنند و پایداری مفصل را تضمین میکنند. آسیب یا پارگی مینیسک زانو میتواند منجر به اختلال در عملکرد صحیح زانو شود، بهویژه در زنان. این مشکل میتواند در زندگی روزمره فرد مشکلاتی ایجاد کند تا زمانی که بهبود یابد.
- تاندونیت زانو
تاندونیت زانو، یک وضعیت دردناک است که ممکن است زنان ورزشکار را تحت تأثیر قرار دهد. اتصالات تاندونی، استخوان ران و کشکک زانو را به هم متصل میکند. عواملی مانند فشارهای مداوم، سفتی مزمن عضلات همسترینگ یا بهبود نامناسب موضع، میتواند باعث افزایش تاندونیت زانو شود. شیوع این وضعیت بیشتر در زنان ورزشکار به دلیل کمتر بودن استقامت زانو در زنان نسبت به مردان است.
آرتروز زانو
آروز زانو یکی از رایجترین علل درد زانو در زنان است. این عارضه ناشی از تخریب و فرسایش مزمن غضروف مفصلی اطراف زانو است. غضروف مفصلی استخوانهای مفصل زانو را پوشش میدهد و در حین بروز این مشکل به صورت تدریجی تغییر میکند. این غضروف به تدریج خصوصیت کشسانی خود را از دست میدهد، سخت و سفت میشود، ترکهایی میگیرد و در هنگام فعالیت یا زمانی که با ضربه مواجه میشود، ممکن است آسیب ببیند و فرسودگی پیدا کند.
نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی
نرمی کشکک زانو یکی از شایعترین اختلالات مفصلی در خانمهای جوان است که از دلایل آن می توان به فشار بیش از حد بر زانو اشاره کرد. علت این نرم شدن در اکثر موارد، حرکت نامتعادل کشکک بر روی مفصل زانو، رفتار نامناسب در حین فعالیتهای بدنی یا ورزشی، ضربه یا ضعف عضلات ران است. در این بیماری، غضروف پشت کشکک زانو نرم شده و آسیب میبیند. این بیماری منجر به درد جلوی زانو، ورم و صدای سایش در حین حرکت زانو میشود. عارضه نرمی کشکک زانو عموماً در بین نوجوانان و جوانان رخ می دهد و در اوایل دوران بالغ شدن بیشتر در خانم ها دیده می شود.
اضافه وزن
یکی از تفاوتهای بیولوژیکی بین زنان و مردان، میزان چربی بیشتر در زنان نسبت به مردان است که میتواند منجر به افزایش وزن و چاقی در زنان شود. از جمله عوامل اصلی این پدیده میتوان به تأثیر هورمونهای زنانه اشاره کرد. افزایش وزن میتواند منجر به عوارضی مانند درد زانو شود؛ زیرا چاقی باعث افزایش فشار بر زانو و اجزای آن میشود.
اصلی ترین علت زانو درد در زنان چیست؟
آرتروز زانو یکی از شایعترین علتهای درد زانو در زنان است که شیوع این بیماری در خانمها دو برابر آقایون است. خانمها به دلیل ساختار ویژهای بدنی و پایین بودن تراکم استخوانی بیشتر به این بیماری دچار میشوند اما عوامل و علتهای دیگر نیز هستند که در بروز این عارضه در خانمها دخیل است. یکی از عوامل شایع بودن زانو درد در زنان به خاص بودن طراحی بدن خانمها برمیگردد. استخوان ران زنان پهنتر از زانوهایشان است، مفاصل زانوهایشان مانند زانوهای مردان، کاملاً در راستای عمود قرار نمیگیرند. فقدان راستایی در بدن زن باعث افزایش آسیبهای زانو میشود که منجر به ایجاد آرتریت در زندگی میشود.
علت دیگر درد زانو در زنان ممکن است پایین آمدن سطح هورمون در دوران یائسگی باشد. هورمونهای زنانه بر روی غضروف بین استخوانهای مفصل زانو اثر میگذارند و این غضروفها باعث حرکت هموار و نرم استخوانها میشوند که از درد حین حرکتهای مفصلی جلوگیری میکنند. هورمون زنانه استروژن نقشی در جلوگیری از التهاب غضروفها دارد، وجود التهاب میتواند منجر به آرتروز شود. پس از یائسگی، سطح هورمون استروژن کاهش پیدا کرده و غضروفها این قدرت حفاظت را از دست میدهند، که ریسک ابتلا به این معضل افزایش مییابد، حتی اگر از درمان جایگزین هورمونی استفاده شود.
پیشگیری از زانو درد در زنان
زانو درد عموما به عنوان یکی از بیماریهای استهلاکی محسوب میشود که با افزایش سن افراد بیشتر می شود. غالباً این بیماری در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. با این حال، میتوان با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و انجام ورزشهای منظم، زانو درد را کنترل کرد. از جمله راهکارهای اساسی برای پیشگیری از زانو درد در زنان میتوان به این موارد اشاره کرد:
داشتن وزن متعادل برای جلوگیری از درد زانو
توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد، با تغییر در سبک زندگی خود میتوانید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید. برای جلوگیری از درد زانو، حتماً به وزن طبیعی خود توجه کنید که متناسب با قد شما باشد. چاقی میتواند عامل بروز بیماریهایی مانند آرتروز و بیماریهای مفصلی باشد، بنابراین لاغری بهترین راه برای جلوگیری از این دردها است. رژیم غذایی سالم و مناسب میتواند به کاهش وزن شما کمک کرده و از ایجاد فشار غیر طبیعی بر روی مفصل زانو جلوگیری نماید.
پوشیدن کفش استاندارد
کفشهای پاشنهبلند احتمالا بروز مشکلات زانو را افزایش میدهند. بهتر است از کفشهای مناسب استفاده کنید تا از درد زانو جلوگیری شود.
ورزش منظم
ورزش به زانو انرژی میدهد و از دردها جلوگیری میکند. تمرینات خاص زانویی را ، با راهنمایی یک مربی ورزشی انجام دهید تا در آینده دچار درد زانو نشوید.
اجتناب از بی تحرکی
یک باور اشتباه درباره درد زانو این است که فقط برای ورزش کردن بیش از حد است. واقعیت این است که اگر شما برای مدت طولانی در محل کار نشسته باشید، این بیتحرکی ممکن است باعث حرکت کمتر عضلات شود و در نتیجه باعث ایجاد درد زانو شود.
مواد غذایی غنی از کلسیم بخورید
برای پیشگیری از درد زانو، توصیه میشود که یک رژیم غذایی غنی از کلسیم را رعایت کنید. به خصوص خانمها میتوانند تخممرغ، ماهی، پنیر و ماست را به جزوهای اصلی رژیم خود بگنجانند تا استخوانهای قویتری داشته باشند و از درد زانو جلوگیری کنند.
بهترین درمان برای زانو درد در زنان چیست؟
بهترین درمان برای درد زانو در زنان بستگی به علت آن دارد. استراحت، فشار دادن (کمپرس)، استفاده از یخ، و مصرف داروها (تحت نظارت پزشک) به عنوان روشهای درمانی ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند. اما بهترین راه حل میتواند مراجعه به کلینیک سلامت پردیس باشد. در این مرکز با استفاده از دستگاههای پیشرفته، اسکن پا به صورت تخصصی انجام میشود و سپس درمان متناسب با نتایج اسکن توسط تیم متخصص این مرکز توصیه خواهد شد.