پارگی دیسک کمر یکی از مشکلات شایع مرتبط با ستون فقرات است که بسیاری افراد با آن مواجه میشوند. این وضعیت خطرناک است ولی با درمان مناسب، قابل بهبود است. برای جلوگیری از فشار زیاد به نخاع و ریشههای عصبی، لازم است به زودی درمان شود. البته عوامل متعددی در بروز این مشکل تاثیر دارند. اما ژنتیک به عنوان یکی از شایع ترین عوامل شناخته میشود. برخی افراد فکر میکنند برای بهبود بیرون زدگی دیسک کمر، حتما نیاز به جراحی دارند. ولی استراحت هم میتواند بهبودبخش باشد و بیمار نیاز به جراحی نداشته باشد.
استراحت باعث کاهش حرکات ستون فقرات و کاهش فشار از روی دیسکها میشود. بهطور خاص، در حالت خوابیده یا درازکشیده، کمترین فشار درون دیسک ایجاد میشود و فرصت بهبود برای دیسک فراهم میشود. بیرون زدگی دیسک کمر، که به آن دیسکوپاتی نیز گفته میشود، ممکن است دارای مراحل مختلفی باشد. بر اساس فشاری که به نخاع و سیستم عصبی مرکزی وارد میشود، مراحل مختلف درمانی را ضروری میسازد.
چه عواملي باعث بیرون زدگی ديسك كمر مي شوند؟
تحقیقات نشان میدهد که بیرون زدگی دیسک در حدود ۷۵٪ به علت ژنتیکی ایجاد میشود. کمبود آب در بدن و استفاده از دیسک کمر میتواند به خرابی دیسک کمر منجر شود. بر اساس مطالعات انجام شده، در آزمایش ۱۸ بیمار که عمل جراحی دیسک داشتند. مشاهده شد که سطح آکواپورین-۱ با کمبود آب در دیسک مرتبط میباشد. فشار وارده به ستون فقرات همواره منجر به فتق دیسک نمیشود. بعضی از بیماران با پارگی دیسک کمر، بدون دژنراسیون شدید در دیسک و تغییر در پروتئوگلیکان و از دست رفتن آب در هسته دیسک، مبتلا به فتق دیسک شدهاند. در این موارد، فتق دیسک نتیجه افزایش فشار به ستون فقرات است.
مطالعات جدید نشان دادهاند که بیشینه بار در حالت خاموش ستون فقرات وقتی که ستون فقرات خم میشود، به دیسکهای بین مهرهای ضربه میزند و میتواند به فتق منجر شود. پزشکان معتقدند که این افزایش فشار بر ستون فقرات ممکن است مسبب افزایش شیوع دردهای کمر و فتق دیسک کمر در افراد جوان با کمتحرکی باشد. سیگنالهای التهابی به معنای وجود و اثرات عفونت با Propionibacterium acnes، ایجاد محیط اسیدی و تغییرات ریزساختاری در ریشههای عصبی است. التهاب دیسک بین مهرهای میتواند به نقص سیستم ایمنی منجر شود.
برای اطلاعات درباره بهترین مرکز درمان آرتروز زانو در کرج و تهران بیشتر بدانبد.
درمان پارگي ديسك كمر با استراحت
برای درمان فتق دیسک کمر، معمولا نیاز است که به مدت یک هفته به صورت مطلق استراحت کنید، و سپس به استراحت نسبی بروید. استراحت نسبی به معنای این است که میتوانید برای انجام کارهای ساده از خانه بلند شوید. اما از انجام کارهای سختتر مانند جارو کردن و کارهای سنگین اجتناب کنید. درد دیسک کمر معمولا با استراحت بهبود مییابد، به ویژه اگر درد به شکل سیاتیک احساس شود. بنابراین، بهتر است از دوره استراحت مطلق هفت روزه شروع کرده و سپس به حرکات آهسته و ملایم برای درمان دیسک کمر روی آورید. همچنین، اولین قدم ممکن است تحرکات طبیعی مانند فیزیوتراپی، کایروپراکتیک و طب سوزنی و استفاده از تزریقات در ستون فقرات باشد.
در موارد زیادی، روشهای درمانی تقویتکننده نیز ممکن است به نتایج مطلوب منجر شود. داشتن تست نوار الکتریکی عصب و عضله در برخی موارد میتواند به درمانگر اطلاعات مفیدی درباره پیشگیری از درمانهای پیشرفته و احتمال بهبود فراهم آورد. خم کردن و تسطیح برای مدت طولانی ممکن است علائم دیسک را افزایش دهد و مشکلات سلامتی افراد را تشدید میکند.
نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر
تصور اینکه افراد مبتلا به دیسک کمر حتما باید به عمل دیسک کمر روی آورند، یک اشتباه است. در واقع، با استراحت میتوانند بهبود خود را تحقق بخشید. در ادامه روشهای کاهش درد دیسک کمر و نیز نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر آموزش داده میشود. اصلیترین فلسفه استراحت این است که انجام حرکاتی که فشار ستون فقرات را کاهش دهند، میتواند فشار داخل دیسک را کمتر کند. واقعیت این است که وقتی در وضعیت فلج یا درازکش هستیم، کمترین فشار در دیسک ایجاد میشود. و این امکان روندهایی مانند ترمیم حلقه ترک خورده دیسک را ایجاد میکند. بنابراین، هر چه دیسک تازهتر باشد، احتمال بهبود با استراحت بیشتر است. به عبارت دیگر، هر چه دیسک کهنهتر باشد، بهبود با استراحت کمتر اتفاق میافتد.
مدت زمان استراحت برای درمان دیسک کمر
هنگام پارگی دیسک کمر، توصیه میشود که بیمار در 48 ساعت اول استراحت مطلق داشته باشد. حتی غذا را به صورت نیمه نشسته میل کند و تنها برای استفاده از سرویس بهداشتی از تخت خارج شود. در گذشته، به توصیه پزشکان، بیمار باید برای بهبودی یک ماه استراحت مطلق میورزید.
اما مطالعات امروز نشان میدهد که اگر دیسک بین 2 تا 7 روز ترمیم نشود، با این حال حتی با استراحت یک ماه، بهبودی اتفاقی نخواهد افتاد. به همین خاطر، حداکثر مدت زمانی که پزشکان برای استراحت و درمان دیسک کمر توصیه میکنند، 48 ساعت است.
بعد از مدت زمان معین، در صورت عدم بهبود وضعیت، پزشک ممکن است به روشهای درمانی دیگری روی آورد. لازم به ذکر است که استراحت طولانی ممکن است برای شرایط بدن مضر باشد. زیرا ممکن است باعث جمع شدن مواد سمی در قسمت آسیبدیده شود. در نهایت، باعث از دست دادن توانایی گلبولهای سفید شود، که این بازهم منجر به ناتوانی پزشک در درمان بیمار شود.
همچنین، استراحت بیش از هفت روز ممکن است به تجمع مایع اضافی در ستون فقرات منجر شود. و این مایعات فشار اضافی به ستون فقرات وارد مینمایند، که در این شرایط راه حلهای درمانی ممکن به مرز ناموفقیت برسد. به همین دلیل، مناسب است که پس از 3 روز استراحت، فوراً به پزشک متخصص مراجعه شود.
سخن پایانی
پارگی دیسک کمر یکی از بیماریهای خطرناک است که میتواند شما را تا آخر عمر زمینگیر کند. بنابراین، اگر به این بیماری مبتلا هستید یا علائم آن مانند گزگز پا، کمر درد، ضعف و بیحسی اندامها و غیره را تجربه میکنید، بهتر است به صورت فوری به کلینیک سلامت پردیس مراجعه کنید و با دقت به درمان خود بپردازید.
بهبود پارگی دیسک کمر صرفا با استراحت اتفاق نمیافتد. برای کاهش درد و بهبودی بیشتر نیاز به اقدامات دیگر نیز دارید. بنابراین، بهتر است خود را به استراحت محدود نکرده و به راههای دیگر برای بهبودی درد مراجعه کنید. تا زمان تاثیرگذاری را کوتاه کنید و از وارد شدن آسیب بیشتر جلوگیری کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.