بیماریهای رایج پا چیست؟
همه ما روزانه فعالیتهای زیادی داریم که ممکن است باعث شود پاها در معرض ابتلا به انواع بیماریهای رایج قرار بگیرند. عواملی همچون استفاده از کفش نامناسب، دیابت و افزایش سن از مهمترین دلایل ابتلا به بیماریهای رایج پا هستند. هر پا شامل ۲۶ استخوان است، بنابراین، پاها به عنوان یکی از بخشهای پیچیده بدن محسوب میشوند. در این مطلب از کلینیک پردیس به متداولترین بیماریهای رایج پا اشاره خواهیم کرد و درباره دلایل ابتلا، علائم و درمان آنها نیز توضیحاتی خواهیم داد.
انواع بیماریهای رایج پا
پاها به دلیل تحمل وزن بدن فشار زیادی را تحمل میکنند، بنابراین، احتمال آسیب دیدگی آنها نسبت به بقیه اعضای بدن بیشتر است. برای حفظ سلامت پاها، حتما از کفشهای مناسب استفاده کنید. زیرا استفاده از کفش نامناسب میتواند منجر به بروز مشکلاتی مانند انگشتهای چکشی، انحراف شست پا و التهاب فاشیای کف پا شود. اولین نشانه مشکلات پا معمولا درد است. برای شناسایی علائم و درمان مشکلات و ببیماریهای رایج پا، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. در زیر برخی از بیماریهای رایج پا را نام برده ایم:
زانودرد
درد زانو یکی از مشکلات شایع در بین بزرگسالان است که به عنوان یکی از بیماریهای مهم پا، محسوب میشود. بیشتر افراد به دلیل فعالیتهای روزمره مانند راه رفتن، بلند شدن، ایستادن یا حتی انحراف ژنتیکی زانوها با این مشکل روبهرو میشوند. ورزشکاران و افرادی که فعالیتهای سنگین انجام میدهند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به درد و مشکلات زانو قرار دارند. اگر زانودرد به دلیل آسیب یا رسیدن به سن بالا باشد، ممکن است آزاردهنده یا حتی ناتوانکننده باشد. به دلیل انواع و شدت بیماری، پزشک ممکن است روشهای درمانی بدون نیاز به جراحی را توصیه کند.
آرتروز زانو
در آرتروز، غضروف بین مفاصل تخریب میشود و یا از بین می رود که باعث کوبیدن استخوانهای مفصل به یکدیگر میشود. عوارضی نظیر درد، تورم، سفتی، کاهش توانایی حرکت و تشکیل خارهای استخوانی در افراد ایجاد میکند. بنابراین، فرد ممکن است در اجرای فعالیتهای روزمره مثل بلند شدن از صندلی، استفاده از پلهها یا راه رفتن مشکلاتی داشته باشد. درمان آرتروز شامل کاهش وزن، ورزش، استفاده از کفی و صندل های طبی مخصوص میشود.
پا درد
اشخاص ممکن است به دلایل مختلفی مانند صافی کف پا یا آسیبهای عصبی به درد پا مبتلا شوند. درد معمولا در بخشهایی از بدن مانند ناحیه سینه پا، کفپایی و تاندون آشیل احساس میشود. درد در ناحیه سینه پا ممکن است به دلیل آسیبهای عصبی، مفصلی یا نورومای مورتون ایجاد شود. اما دلیل اصلی بروز درد در کف پا، صافی کف پا یا قوس بیش از حد پاها میباشد. روشهای مختلفی برای تسکین درد وجود دارد، از جمله استفاده از کفی های طبی مناسب.
دیسک کمر
دیسک کمر یک مشکل بسیار مهم محسوب می شود که به عضلات کمر فشار وارد می کند. انسان دارای ۲۶ مهره در ستون فقرات خود است که ۵ تای آنها در ناحیه کمر واقع شدهاند. این مهرهها توسط صفحات غضروفی به نام دیسک از هم جدا میشوند. اگر فشار یا ضربهای قوی به کمر وارد شود و یا حتی با کهولت سن، این صفحات جابجا شده و یا خارج میشوند. فتق دیسک کمر اتفاق میافتد که با درد همراه است. علائم این فتق شامل درد در نواحی مختلف کمر و پاها میشود و اغلب به آن به عنوان فتق دیسک کمر اشاره میشود. این مشکل میتواند هم آقایان و هم خانمها را تحت تاثیر قرار دهد و روشهای درمان دیسک کمر به شدت درد و شدت بیماری بستگی دارد.
سیاتیک
درد ناشی از تحریک عصب سیاتیک، که با نام سیاتیک شناخته میشود، معمولا به دلیل فشرده شدن این عصب در بخش پایینی ستون فقرات ایجاد میشود. در اغلب موارد، سیاتیک با کمردرد اشتباه گرفته میشود. اما باید توجه داشت که کمردرد تنها یکی از علائم سیاتیک است. درد ناگهانی در نقاط مختلفی از عصب سیاتیک، از جمله پایین ترین قسمت کمر، لگن و پشت پاها، بیحسی پاها و احساس سوزنسوزن در پا و انگشتان پا از نشانههای اصلی این بیماری هستند. تحقیقات نشان داده است که ۴۰ درصد افراد در طول زندگی خود تجربه درد سیاتیک را داشتهاند. درمانهای موجود شامل مسکنهایی همچون ایبوپروفن، ورزشهایی مانند پیادهروی، اعمال کمپرسهای سرد و گرم هستند.
صافی کف پا
هنگام ایستادن، اگر قوس در کف پا وجود نداشته باشد. این وضعیت به عنوان صافی کف پا شناخته میشود که اغلب ناشی از یک بیماری ژنتیکی است. اگر با این بیماری روبرو هستید و قرار است فعالیت ورزشی یا ایستادن برای مدت طولانی انجام دهید که برای شما ناراحتکننده باشد، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. درمان صافی کف پا عموما شامل استفاده از ارتز، کفی های طبی و صندلهای مخصوص و تغییر در سبک زندگی میشود.
هالوکس والگوس
هالوکس والگوس، یا به عبارت دیگر انحراف شست پا، یک وضعیت نامطبوع در مفصل انگشتی شست پا است که باعث میشود انگشت شست پا به سمت داخل (یعنی به سوی انگشتان کوچکتر) چرخش کند. این وضعیت معمولا به دلیل عوامل مختلفی از جمله مادرزادی، آرتریت، آسیبهای جسمی، وراثت و استفاده از کفشهای بسیار تنگ ایجاد میشود. درمان هالوکس والگوس بستگی به علت اصلی آن دارد و ممکن است همیشه کاملا درمان نشود. اما انتخاب کفشهای مناسب بسیار حیاتی است و استفاده از کفشهایی با پاشنه بلند و تنگ ممکن است وضعیت را بدتر کند. بنابراین، استفاده از کفشهای راحت و مناسب، استفاده از کفیهای طبی، و مصرف داروهای ضد درد غیر داروخانهای میتواند بهبود وضعیت افراد مبتلا به این وضعیت کمک کند.
خار پاشنه
بین استخوان پاشنه و قوس پا، رسوب کلسیم میتواند منجر به ایجاد زائده استخوانی شود که با عنوان خارپاشنه شناخته میشود. در بسیاری از موارد، در ابتدای این بیماری افراد ممکن است علائم خاصی را تجربه نکنند، اما برخی افراد ممکن است درد و التهاب را تجربه کنند. برای تشخیص دقیق این بیماری، انجام معاینات پزشکی ضروری است. عواملی مانند کشیدگی طولانیمدت عضلات و رباطها، آرتریت، اضافه وزن و استفاده از کفشهای نامناسب میتوانند افراد را به این بیماری شایع مبتلا کنند. درمانهایی از قبیل استراحت، کمپرس سرد، مصرف داروهای ضد درد و استفاده از کفیهای ارتوپدی ممکن است به عنوان روشهای درمانی برای خار پاشنه مورد استفاده قرار گیرد.
سخن آخر
یک نکته مهم که باید به آن توجه داشته باشید آن است که هر چقدر درمان بیماریهای رایج پا را به تعویق بیندازید یا نادیده بگیرید. وضعیت آنها بدتر خواهد شد و شما ممکن است مجبور به هزینههای بسیار بیشتری برای درمان شوید. در کلینیک سلامت پای پردیس، متخصصین همواره آمادهاند که در تشخیص و درمان انواع مشکلات و بیماریهای رایج پا از جمله بیماریهای خارپاشنه، میخچه، آرتروز زانو و… به شما کمک کنند. تا دوباره بدون هیچ درد و مشکلی به زندگی خود ادامه دهید. مسافرتهای لذتبخش را انجام دهید و به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.