شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که خار پاشنه چیست و چگونه ممکن است آن را تشخیص دهیم؟ خار پاشنه به معنی انبساط ناشی از رسوب کلسیم در قسمت پاشنه پا است که با ایجاد زائده استخوانی در قسمت زیرین پا ایجاد می‌کند. استخوان پاشنه یک استخوان است که همواره وزن بدن را تحمل می‌کند. این بیماری ممکن است در قسمت پشت پا هم ظاهر شود که با استفاده از تصاویر اشعه‌ای قابل مشاهده است.

معمولا، افراد در هر سنی ممکن است دچار خار پاشنه شوند. این التهاب در افرادی که وزن بیشتری دارند، شایع‌تر است و با گذشت زمان توسعه می‌یابد. در این مقاله، قصد داریم درباره خار پاشنه، عوامل ایجاد آن و راه‌های درمان خارپاشنه صحبت کنیم. اگر شما نیز از این عارضه رنج می‌برید، با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید.

خار پاشنه چیست؟

خار پاشنه چیست؟

خار پاشنه یک بیماری است که در آن توده‌ای ناشی از رسوب کلسیم بین پاشنه و قوس پا رشد می‌کند. این بیماری ممکن است به طور خود‌به‌خود رخ دهد یا به علت بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد شود. اغلب افراد فکر می‌کنند که خار پاشنه می‌تواند منجر به درد در پاشنه شود. اما عوامل دیگر نیز می‌توانند باعث درد در این منطقه شوند. خار پاشنه یک توده استخوانی است که معمولا زیر پای فرد ایجاد می‌شود و ممکن است تیز، و بشدت دردناک باشد. این بیماری همچنین با نام استئوفیت نیز شناخته می‌شود.

خار پاشنه در قسمت زیر پاشنه پای به سمت قوس پا رشد می‌کند. این منطقه از پا به عنوان فاسیای پلانتار یا غلاف کف پایی یا نیام کف پایی شناخته می‌شود. در رادیوگرافی ممکن است خار پاشنه تا نیم اینچ (۱/۲۵ سانتی متر) طول داشته باشد. اگر خار پاشنه در تصویر رادیوگرافی دیده نشود، پزشک ممکن است این وضعیت را با عنوان “سندروم خار پاشنه” تشخیص دهد.


بیشتر بخوانید: دلیل درد کف پا چیست؟


از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟

این بیماری در برخی مواقع علامتی ندارد، در برخی موارد وجود این عارضه ممکن است با درد های مزمن و متناوب همراه باشد. معمولا این درد ها در هنگام دویدن و یا راه رفتن بیشتر می شود. اکثر بیماران این درد را مانند فرو رفتن سوزن درون پا توصیف می کنند. همچین این درد هنگام بیدار شدن از خواب و شروع راه رفتن بیشتر می شود. در برخی موارد درد در طول روز از بین می رود و هنگام عصر و شب بیشتر می شود. در صورتی که مبتلا به این عارضه باشید، احساس درد پس از نشستن های طولانی، بیشتر می شود.

همانطور که گفته شد  برای تشخیص دقیق و صحیح این بیماری، لازم است به پزشک و مراکز تصویر برداری و اشعه ایکس ری مراجعه کنید. قبل از انجام آزمایشات و تصویر برداری، پزشک پا را به صورت فیزیکی معاینه می کند. تا هر گونه علائم التهاب یا قرمزی را در آن بررسی کند.

کلینیک سلامت پا پردیس با بهترین دستگاه های تخصصی برای درمان خار پاشنه و انجام تمامی خدمات مربوط به اسکن پا در کرج و تهران می باشد، برای اطلاع از شرایط نوبت دهی و اطلاع از مراحل درمان با ما تماس بگیرید.

تشخیص علائم بالینی

تشخیص علائم بالینی

درد شدید در پاشنه پا: بسیاری از افراد دچار خار پاشنه می‌شوند و از درد شدید و ناگهانی در این ناحیه، به‌ویژه هنگام بیدار شدن از خواب صبحگاهی، شکایت دارند. این درد ممکن است با کم‌کردن فعالیت و راه‌رفتن کاهش یابد، اما پس از استراحت و شروع دوباره فعالیت‌ها دوباره شدت بگیرد.

التهاب و تورم: یکی از نشانه‌های خار پاشنه، التهاب و تورم در جلوی پاشنه پا است. این التهاب می‌تواند با گرما و قرمزی در ناحیه مورد نظر همراه باشد.

حساسیت به لمس: اگر حساسیت شدید به لمس در ناحیه زیرین پاشنه پا احساس می‌شود، احتمالاً یکی از علائم خار پاشنه است. در این حالت، حساسیت می‌تواند به حدی بالا باشد که راه رفتن با پای برهنه به عنوان یک تجربه سخت و دردناک دیده شود.

برآمدگی استخوانی: در برخی موارد، ممکن است برآمدگی استخوانی کوچکی زیر پاشنه پا قابل مشاهده و لمس باشد. این برآمدگی معمولاً به صورت نوک تیز یا صاف بوده و ممکن است باعث ناراحتی و درد شود.

از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم؟

دلایل ایجاد خار پاشنه

خار پاشنه یک وضعیت است که اغلب به دلیل تجمع رسوبات کلسیم در قسمت زیرین پاشنه پا ایجاد می‌شود. این تجمع رسوبات کلسیم ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله ناهنجاری‌هایی که باعث افزایش فشار بر پاشنه پا شود. فعالیت‌های سنگین و تکراری روی سطوح سخت می‌توانند به طور تدریجی منجر به آسیب رساندن به بافت پاشنه پا و در نتیجه تشکیل خار پاشنه شوند. همچنین استفاده از کفش‌هایی که به درستی از پا حمایت نمی‌کنند یا کفش‌های کهنه و فرسوده نیز می‌تواند فشار نادرستی بر روی پاشنه پا ایجاد کند و خطر تشکیل خار پاشنه را افزایش دهد. وزن اضافی نیز می‌تواند باعث افزایش فشار بر پاشنه پا شود و خطر تشکیل خار پاشنه را افزایش دهد. در نهایت، استفاده مکرر و طولانی مدت از پاشنه و فشار وارده بر آن می‌تواند از دلایل اصلی ایجاد خار پاشنه باشد.


بیشتر بخوانید: ورزش های درمان خار پاشنه


درمان خارپاشنه

درمان خار پاشنه

بیش از ۹۰ % افراد با اقدامات غیر جراحی بهبود پیدا می کند. در ادامه به برخی از این اقدامات اشاره می کنیم.

استراحت: به صورت موقت تمامی فعالیت های شدید ورزشی که موجب فشار و ضربه است را قطع کنید و استراحت کنید.

دارو: استفاده از داروهای ضد التهابی که توسط پزشک تجویز می شوندف میتواند موثر واقع شود.

نرمش : انجام برخی نرمش ها مثل کشش عضلات پشت پا، کشش فاشیای پلانتار و … می تواند در درمان خار پاشنه موثر باشد.

تزریق کورتون: تزریق دارو در محل درد، توسط پزسک یکی از راه های درمان موثر خار پاشنه است. البته تزریق های مکرر و بیش از حد خطرناک است و این کار باید حتما تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.

اسپلینت شبانه: استفاده از یک آتل اسپلینت برای نگه داشتن پا در زاویه ۹۰ درجه، می تواند موثر باشد. البته این روش کمی ناراحت کننده است و ممکن است بیمار را اذیت کند.

شوک ویو تراپی Extracorporal shockwave therapy ESWT: در این روش از امواج پر قدرت برای ترمیم آسیب ها استفاده می شود.