پزشک پای صاف را چگونه تشخیص می دهد؟

کف پای صافوضعیتی است که در آن افراد فاقد قوس‌های استاندارد در کف پای خود هستند. قوس‌های موجود در کف پا از نیروهای وارده از سمت زمین به بدن جلوگیری می کنند و این نیروها را تا حدی کاهش می‌دهند تا به بدن وارد نشوند. اما در افرادی که کف پای صاف دارند، بدون وجود قوس پا، نیروهای زیادی به سمت بدن اعمال می شود که ممکن است در اثر آن و در دراز مدت به عوارض زنجیره‌ وار در تمام مفاصل بدن، به ویژه ستون فقرات، منجر شود. لذا مهم است که به این مشکل پی ببرید و از راهکارهایی برای پیشگیری و درمان آن استفاده کنید.

در کلینیک سلامت پا پردیس، تمام مشکلات مربوط کف پا را می توانید درمان کنید. با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته و تکنیک‌های به روز، تیم درمانی در این کلینیک به بهترین شیوه ممکن به مراقبت از سلامت پا می‌پردازند. تا بیماران بهترین نتایج را در بهبود وضعیت کف پای خود تجربه کنند.
مشکل صافی کف پا، به طور عمومی ناشی از عوامل مادرزادی است و به عنوان نرمی مفاصل شناخته می شود. نرمی مفصل یا ligamentum laxity باعث می شود که قوس کف پا در حین ایستادن بر روی پا، از بین برود. علاوه بر این، تشکیل ناقص یک یا دو استخوان در منطقه مفصل و کف پا، و یا چسبیدن آنها به یکدیگر به صورت مادرزادی نیز می تواند در تشکیل صحیح قوس کف پا تأثیرگذار باشد.

چگونه متوجه صافی کف پا شویم؟

تشخیص کف پای صاف

معمولا پزشکان ماهر، با مشاهده بیمار در حال ایستادن و راه رفتن و تمرکز بر روی کف پا، توانایی تشخیص مشکلات را دارند. پزشک به بررسی سابقه پزشکی بیمار می‌پردازد و پای او را از جلو و عقب مشاهده می‌کند. احتمالا از بیمار می‌خواهد تا روی نوک پاها بایستد تا بتواند شکل و عملکرد هر پا را در این حالت ارزیابی کند. همچنین می توان از دستگاهی به نام فوت اسکن استفاده کند تا عملکرد پاها را به صورت دقیق بررسی شود.

دستگاه تشخیص کف پای صاف

امروزه، با پیشرفت علم، روش‌های دقیقی به جای روش‌های معمول تهیه اثر‌های پا ،مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از این روش‌ها، اسکن کف پا است که شامل صفحه‌ای است که بیمار روی آن قرار می‌گیرد. این دستگاه، براساس فشاری که پا بر صفحه آن وارد می‌کند، قادر به تعیین اثر پای بیمار و همچنین میزان صاف بودن کف پا می‌باشد. با توجه به هزینه کم این دستگاه، می‌توان از آن برای غربالگری و تشخیص صافی کف پا استفاده کرد.
هر فرد می‌تواند با مراجعه به مراکز تخصصی و انجام این اسکن، از اولین لحظه شروع صاف شدن کف پای خود مطلع شود. این روش نه تنها به تشخیص کمک می‌کند، بلکه در بهبود و درمان صافی کف پا نیز تأثیرگذار است.

صافی کف پا در کوکان به چه علت است؟

کودکان در ابتدا کف پای صافی دارند و ممکن است کف پای آنها صاف به نظر برسد. اما با گذشت زمان، قوس به طور طبیعی شکل می‌گیرد. افرادی که چربی اضافی در قسمت پای خود دارند، ممکن است قوس پای خود را پنهان کنند. داشتن پاهای صاف در دوران کودکی نشان‌دهنده وجود مشکلی برای همیشگی نیست.
اکثر کودکان تا چهار سالگی قوس پای طبیعی پیدا می‌کنند، اما برخی از آنها ممکن است تاخیر داشته باشند یا ناهنجاری‌های ساختاری در استخوان‌های پا دارند. در صورتیکه تا سن ۴ سالگی قوس پا ایجاد نشده باشد حتما جهت درمان باید اقدام شود .در صورت نگرانی، توصیه می‌شود به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت را بررسی کند.

تشخیص صافی با اسکن پا

صافی کف پا در بزرگسالان به چه علت است؟

کف پای صاف به میزان بیشتری در زنان بالای ۴۰ سال و افراد چاق مشاهده می‌شود. همچنین، فشار خون و دیابت ممکن است با تأثیر بر جریان خون به عضلات و بافت‌های همبند پا، آسیب زننده باشند و نقشی در ایجاد قوس افتاده پا ایفا کنند. همچنین مشکلات قبلی مانند شکستگی هم می‌تواند منجر به یک قوس افتاده پا شود.

از جمله دلایل دیگر:

۱- نابرابری طول پا: نابرابری طول پاها می‌تواند باعث ایجاد صافی کف پا شود. وقتی که دو پا اندازه‌های متفاوتی داشته باشند، فشار و وزن بدن ناهمسان توزیع می‌شود و این باعث می‌شود که صافی کف پا ایجاد شود. برای رفع این مشکل، معمولا از کفی های مخصوصی که نابرابری طول پاها را تعدیل کنند استفاده می‌شود.
۲- بارداری: بارداری یک فرآیند طبیعی است که ممکن است باعث تغییرات در بدن شما شود. یکی از تغییرات معمول کف پای صاف شما می‌تواند به دلیل وزن اضافی و تغییرات هورمونی باشد. که این امر می تواند موقتی یا دائمی نیز باشد.
۳- کفش نامناسب: کفش‌هایی که بخش جلویی آن‌ها فشرده و تنگ است ممکن است باعث ناراحتی انگشتان پا شوند و باعث محدودیت در حرکت آنها شوند. همچنین، استفاده از کفش‌هایی که پاشنه‌های بلندی دارند ممکن است باعث شود اعضای قوسی پا فشار بیش از حدی را تحمل کنند . این نوع کفش‌ها می‌تواند باعث ضعیف شدن قدرت و انعطاف پذیری زیر پا شود و با به‌کارگیری آنها، افزایش ریسک ابتلا به کف پای صاف که به صورت دائمی باقی می‌ماند، اتفاق بیفتد.

از جمله مشکلاتی که کف پا صاف ایجاد می کند:

۱- درد کمر وپاها: پاها به طریق طبیعی طراحی شده‌اند تا هنگام ایستادن یا راه رفتن، بخش پایین بدن را در وضعیت مناسب نگه دارند. اما کف پای صاف قادر به ایجاد این وضعیت سالم بدن نیست. هنگامی که قوس پا به سمت زمین می‌رود، باعث می شود پاها به سمت داخل بچرخد. این چرخش ممکن است تمام پا،ساق پا، زانو، باسن و کمر را تحت تأثیر قرار داده و منجر به درد پا و کمر در طولانی مدت شود.
۲- مشکلات اسکلتی : صافی کف پا، یکی از دلایل اصلی درد و مشکلات اسکلتی – عضلانی است. تعادل بدن شما از زیر پاها شروع می‌شود. زمانی که زیر پاها از حمایت مناسب برخوردار نباشند، ممکن است خطر مشکلات مفصلی به علت وضعیت نامناسب بدن و راه رفتن غیرطبیعی، افزایش یابد. افرادی که صافی کف پایی دارند، ممکن است در نواحی زیر پا، مچ پا، زانو یا کمر دچار آسیب شوند.

از جمله مشکلاتی که کف پا صاف ایجاد می کند_

درمان صافی کف پا با کفی و صندل طبی

در صورتی که درد و محدودیت ناشی از پاهای صاف شما را اذیت می‌کند، استفاده از کفی های طبی می‌تواند بهبود و کاهش درد را فراهم بیاورد. کفی‌های تخصصی که در کفش‌ها استفاده می‌شود، می‌تواند تعادل وزنی را به‌طور صحیح حفظ کرده و علایم مربوطه را کاهش دهد. این کفی ها اثرات مثبتی دارند و تأثیرات آن‌ها تا زمان استفاده می باشد و می‌توانند در طولانی مدت اثرگذار باشند. علاوه بر این، بهبود وضعیت وزنی فرد و استفاده از کفی و صندل های طبی می‌تواند به بهبود عملکرد و کاهش تنش در پاها منجر شود. درصورت وجود مشکل کف پای صاف می توانید جهت ارزیابی ، معاینه و سیر مراحل درمان به کلینیک سلامت پای پردیس مراجعه کنید.