روش های پیشگیری از بروز مشکلات پا ناشی از دیابت

چگونه دیابت بر پا تاثیر می گذارد؟

درصورتی که دیابت باعث تخریب عروق خونی و کاهش جریان خون در پاها می‌شود، احتمال ابتلا به عفونت پا یا زخم پای دیابتی بالا می‌رود. با کاهش جریان خون، پوست پا ضعیف می‌شود و احتمال تشکیل زخم و مشکلات در فرایند بهبود آن افزایش می‌یابد. علاوه بر این، باکتری‌ها و قارچ‌هایی در محیط‌های شیرین رشد می‌کنند که می‌توانند باعث تخریب پوست و در نهایت بروز زخم در پا شوند.
۲۵ درصد از بیماران مبتلا به دیابت یکی از مشکلات پاهای دیابتی را تجربه می‌کنند، و ۵ درصد از آنان به دلیل زخم پاهای دیابتی، انگشت یا بخشی از پا را از دست می‌دهند. باید بدانید که با اعمال روش‌های ساده پیشگیری و مراقبت از پا، می‌توان از بستری شدن در بیمارستان و قطع عضو را به سادگی جلوگیری کرد. فراموش نکنید که همه بیماران دیابتی همیشه در معرض خطر ابتلا به زخم پاهای دیابتی هستند. همیشه به بیماران دیابتی توصیه می‌شود حداقل هفته‌ای یک بار، یکی از اعضای گروه درمانی، زخم پای بیماران را بررسی کند . متخصصان کلینیک سلامت پا پردیس بهترین مشاوره را در زمینه مشکلات بوجود آمده از ذیابت به بیماران پیشنهاد می کنند. 
دیابت چیست و چه ارتباطی با پا دارد؟
با ضعف جریان خون، آنتی‌بیوتیک‌ها نمی‌توانند به‌راحتی به محل زخم و عفونت دسترسی پیدا کنند و در برخی موارد، عفونت پا حل نمی‌شود و با انتقال عامل عفونی به جریان خون، خطر برای تمام اعضای بدن به وجود می‌آید. یکی از اثرات مخرب قند خون بالا، خسارت به رشته‌های عصبی پاها است که موجب مختل شدن حس درد و فشار در پا می‌شود. همچنین، ترشح عرق و ترشحاتی که پوست پا را نرم و مرطوب نگه می‌دارد نیز به مشکل برخورد می‌کند.

دیابت چیست و چه ارتباطی با پا دارد؟

دیابت نوعی بیماری است که باعث تولید ناقص یا ناکافی انسولین در بدن می‌شود. انسولین یک هورمون اساسی است که وظیفه کمک به سلول‌ها در جذب قند از خون برای تبدیل آن به انرژی را به عهده دارد. هنگامی که وظیفه انسولین به خوبی انجام نشود، میزان سطح قند خون افزایش می‌یابد و باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامت فرد مبتلا می‌شود.
با طولانی شدن مدت ابتلا به این بیماری و عدم درمان مناسب، این افزایش قند خون به بسیاری از مناطق بدن از جمله پا آسیب می‌زند. بر اساس گزارشات، بیش از ۵۰ درصد قطع عضو پا در دنیا به دلیل دیابت اتفاق افتاده است. در ادامه به شما می‌گوییم که این بیماری چه مشکلاتی برای پا ایجاد می‌کند و چگونه می‌توان این آسیب‌ها را مدیریت کرد.

دو نوع دیابت وجود دارد : 

دیابت نوع اول (دیابت وابسته به انسولین): در این نوع دیابت کمبود شدید انسولین به علت ناکفایتی بدن یا آسیب به سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس وجود دارد . این نوع دیابت اغلب در زیر ۴۰ سالگی بروز می کند و درمان آن رعایت رژیم غذایی و تزریق انسولین است.
دیابت نوع دوم (دیابت غیر وابسته به انسولین): در این نوع دیابت بدن مقدار کمی انسولین تولید می کند که میزان آن کافی نیست و یا گاهی سلولها نسبت به انسولین مقاومت نشان می دهند. و در نتیجه انسولین نمی تواند فعالیت خود را به خوبی انجام دهد. این نوع دیابت اغلب در سن بالای ۴۰-۵۰ سال بروز می کند. درمان آن رعایت رژیم غذایی ، تغییر شیوه ی زندگی ، مصرف قرص های تحریک کننده انسولین و در نهایت تزریق انسولین است.
دیابت چه مشکلاتی را برای پا ایجاد می کند؟

دیابت چه مشکلاتی را برای پا ایجاد می کند؟

این بیماری معمولا دو مشکل عمده را برای پاهای افراد مبتلا بوجود می آورند که شامل موارد زیر است:
۱٫ نوروپاتی دیابتی
از آنجایی که از زمان پیشرفت دیابت، آسیب‌های عصبی در حال افزایش است، می‌تواند منجر به بی‌حسی پاها شود. این مشکل می‌تواند توان فعالیت‌های روزمره فرد را کاهش دهد و باعث ناراحتی در پاها شود. بی‌حسی پاها همچنین می‌تواند باعث شود که آسیب‌هایی مانند تحریک، درد، عفونت یا زخم در پاها شناخته نشود. اگر زخم‌های عفونی روی پاها نادیده گرفته شود و درمان صورت نگیرد، می‌تواند به قانقاریا منجر شود، که در صورت  افزایش عفونت ممکن است منجر به قطع عضو شود.
۲٫ مشکلات عروقی
مشکلات عروقی ممکن است باعث مسدود شدن رگ‌های خونی و در نتیجه باعث ایجاد مشکلات در عروق مغزی و قلبی شود. این انسداد رگ‌های خونی در برخی از اندام‌ها مانند دست‌ها و پاها می‌تواند باعث کاهش جریان خون در این مناطق شود. کاهش جریان خون پا می‌تواند باعث درد، عفونت و کند شدن فرآیند بهبود زخم‌ها شود. در صورت پیشرفت این مشکل و شدت بیشتر عفونت پا، ممکن است پزشک بخواهد عضو را برش دهد.

خدمات کلینیک سلامت پا پردیس

این کلینیک با انجام اسکن پا و ساخت کامپیوتری کفی و صندل های کامپیوتری مخصوص پای دیابتیک  فشار پای بیمار را کاهش خواهد داد. این مجموعه با استفاده از روش های نوین درمانی به شما در بهبود بیماری کمک  می کنند. برخی از این درمان ها شامل:

تاثیر دیابت بر پا چه علائمی دارد؟ 

علائم تاثیر دیابت بر پا در افراد مختلف، متفاوت است. با این حال ممکن است مشکلات پا که بر اثر ابتلا
به این بیماری بوجود می آید دارای علائم زیر باشد:
• اگر احساس کردید پاهایتان بی حس شده است.
• زمانی که بی حسی پاها با حالت سوزن سوزن شدن همراه است.
• در صورت مشاهده تاول ها و یا زخم های تازه ای که بدون درد هستند.
• اگر مشاهده کردید رنگ پوست پایتان تغییر کرده و دمای آن زیاد شده است.
• اگر رگه های قرمز رنگی را بر روی پاها مشاهده کردید.
علاوه بر علائمی که گفته شد، در صورت مشاهده هر یک از علائم عفونت باید فورا به اورژانس مراجعه کنید. علائم عفونت شامل تب و لرز، وارد شدن شوک به بدن، کنترل نشدن میزان قند خون و قرمز شدن بدن است.

تاثیر دیابت بر پا چه علائمی دارد؟

روش های پیشگیری از بروز مشکلات پا ناشی از دیابت

مراقبت از پاهای افراد مبتلا به این بیماری، به خاطر جلوگیری از بروز مشکلاتی که گفته شد، بسیار مهم و ضروری است. به همین دلیل لازم است که فرد مبتلا، حتما نسبت به حفظ بهداشت آن ها همواره مراقب باشد. برخی از این مراقبت ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
هر روز باید پاهای خود را با دقت معاینه کنید یا از کسی که توانایی بررسی تغییرات یا آسیب‌های پاها را دارد، کمک بگیرید. 
روزانه پاها را بشویید تا تمیز و سالم بمانند. استفاده از جوراب‌های نرم و گشاد و کفش‌های مناسب مهم است، بخصوص اگر مشکلات عروقی دارید. پزشک ممکن است شما را به استفاده از کفش‌های خاصی راهنمایی کند.
وقتی نشستید، پاها را بالا بگذارید و انگشتان پا را مرتبا نرم کنید. این کارها به همراه ورزش، جریان خون بهتری به سمت پاها ایجاد خواهند کرد. 
ناخن‌های پا را با دقت کوتاه کنید و شکل گرد بدهید تا از فرو رفتن آنها به داخل گوشت پا جلوگیری شود.
اگر میخچه در پاهایتان وجود دارد، هرگز آن را  نکنید زیرا می‌تواند به عفونت منجر شود. 
از پاها در برابر دماهای شدید نیز محافظت کنید، زیرا این دماها ممکن است به پاهای افراد مبتلا به دیابت آسیب برساند. 
از سیگار کشیدن پرهیز کنید زیرا سیگار بر جریان خون بدن تاثیر منفی دارد.
علاوه بر موارد گفته شده بهتر است افراد مبتلا به دیابت همواره تحت کنترل پزشک باشند تا از بروز مشکلات پای ناشی از این بیماری جلوگیری شود. بنابراین لازم است که همیشه سطح قند خون این افراد همیشه کنترل شود.
دو نوع دیابت وجود دارد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

افراد مبتلا به این بیماری باید همواره تحت نظر و درمان پزشک قرار بگیرند. اگرچه، در صورتی که به صورت منظم به پزشک مراجعه نمی‌کنند، در صورت مشاهده علائم خاص، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند. اگر فرد مبتلا به این بیماری نشانه‌هایی مانند تغییر رنگ پوست پا، تورم پا یا مچ پا، تغییر دمای پا، زخم‌های مداوم بر روی پا، ناخن‌های نامطبوع و علائم عفونت یا بیماری‌های قارچی روی پا خود را ملاحظه کرد، باید به زودی به اورژانس یا پزشک مراجعه کند. 

درمان زخم پای دیابتی

عوارض نوروپاتی دیابتی به تفاوت نظرات متخصصین بستگی دارد، اما معمولا آسیب به عصب‌های پایی، منجر به از دست دادن حس در پاها می‌شود که فرد ممکن است حتی زخم‌های پایش را احساس نکند. این امر می‌تواند منجر به عواقب خطرناکی شود از قبیل قطع انگشتان یا حتی پای بیمار. آسیب به عصب‌های پایی همچنین می‌تواند به ضعف و کاهش حس بینایی منجر شود که به نوبه خود می‌تواند باعث افت فشار خون شود. برای تشخیص و درمان صحیح این بیماری، توصیه ما مشاوره با متخصصان دیابت است.
بعد از معاینه و اسکن توسط متخصصین کلینیک سلامت پا پردیس، بهترین درمان برای بیماران مبتلا به مشکلات ناشی از دیابت توصیه می شود. با ما درتماس باشید.
آدرس شعبه تهران:تهران زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، روبروی مجتمع تجاری پالادیوم، ساختمان پیراسته ، طبقه ۴، واحد ۴۱
تلفن تماس و نوبت دهی: ۰۹۱۲۹۳۷۱۰۸۳
آدرس شعبه کرج: چهارراه طالقانی، به سمت میدان سپاه، روبروی داروخانه هلال احمر، ابتدای بلوار قائم، ساختمان جهان نما، طبقه ۵، واحد ۱۵
تلفن تماس و نوبت دهی: ۰۹۳۵۹۵۹۶۳۵۳ و ۰۲۶۳۲۷۴۶۸۹۰