زانو ضربدری

پای ایکس (ضربدری) چیست؟ روش‌های درمان آن

گاهی اوقات، ترکیب ساختار پاهای برخی افراد به گونه‌ای است که موجب مشکلاتی مانند درد و ناراحتی می‌شود. هنوز علت اصلی این اختلال در ظاهر پاها مشخص نشده است و تنها در موارد نادر، نرمی استخوان ممکن است عاملی برای این نوع مشکلات باشد. اما، این مشکل به تنهایی علت اصلی بروز این مسئله نمی‌باشد.
در این مقاله، روش‌های درمانی غیرجراحی از کلینیک سلامت پا پردیس معرفی می‌شود. با آشنایی با درمان از طریق استفاده از ارتزهای اصلاحی و کفی طبی، شما می‌توانید با تماشای ویدیوهای مختلف از درمان بیماران در این کلینیک، با اطمینان به شروع درمان خود اقدام کنید.

زانو ضربدری

زانوی ضربدری نوعی ناهنجاری است که در این حالت، زانوها به سمت خطی که از وسط بدن می‌گذرد، نزدیک شده‌اند.

تفاوت زانوی ضربدری طبیعی و غیر طبیعی

زانوی ضربدری در کودکان به طور معمول بیشتر دیده می‌شود و اکثراً در دوره رشد یا پیش از دوره بلوغ اصلاح می‌شود. بر اساس تحقیقات جهانی، درصد زیادی از کودکان در سنین ۳ تا ۵ سالگی زانوی ضربدری دارند . علل مختلفی ممکن است باعث شود زانوها غیر طبیعی شوند، از جمله بیماری‌های استخوانی، ناهنجاری‌های استخوانی، صدمات و عفونت در زانو و پاها، کمبود ویتامین D و کلسیم، چاقی و فشار زیاد و اصلی ترین عامل ژنتیک.

پای ایکس (ضربدری) چیست؟ روش_های درمان آن

اولین تست برای تشخیص عارضه زانوی ضربدری

برای تشخیص زانوی ضربدری، یک آزمون ساده وجود دارد. اگر در حالت ایستاده، زانوها را کنار یکدیگر قرار داده و فاصله زیادی بین دو مچ پا دیده شود یا زانوهای پاها به یکدیگر چسبیده یا فاصله دار باشند، این ممکن است نشانه زانوی ضربدری باشد.

دستگاه های ارزیابی، اسکن کف پا

در کلینیک سلامت پا پردیس، به منظور رفع انحرافات عضوی یا عیوب حرکتی، از دستگاه‌های ارزیابی پوسترال، معاینه ستون فقرات و اسکن کف پا استفاده می‌کنیم. این روش‌های پیشرفته امکان ارائه یک درمان غیرجراحی و مطمئن را برای شما عزیزان فراهم می‌آورند.
از زانوی پرانتزی یا ضربدری گرفته تا دیسک کمر و صافی کف پا، تمامی این بیماری‌ها در کلینیک با استفاده از دستگاه‌های تشخیصی پیشرفته مانند فوت اسکن، اسکن فشاری و اسکن نوری که همگی به‌روزترین مدل‌های جهان می‌باشند و بدون استفاده از اشعه‌های مضر برای سلامتی بدن طراحی شده‌اند، ساده و به‌راحتی تشخیص داده می‌شوند. سپس با انتخاب راهکار درمانی غیرجراحی توسط متخصص در کلینیک، به اصلاح و درمان می‌پردازیم.

پیامدهای ناگوار پای ضربدری: هشداری برای سلامتی و اعتماد به نفس

پای ضربدری، انحراف زانوها به سمت داخل، عارضه‌ای است که می‌تواند در هر سنی رخ دهد و سلامتی و اعتماد به نفس افراد را تحت‌الشعاع قرار دهد. عدم آگاهی از عوارض و تاخیر در درمان می‌تواند منجر به پیامدهای ناخوشایندی شود.

عوارض زانو ضربدری

عوارض جسمانی
• تخریب مفصل و ساییدگی: انحراف زانو، فشار غیرطبیعی بر مفصل زانو وارد می‌کند و زمینه را برای ساییدگی زودرس غضروف و آرتروز فراهم می‌کند.
• کاهش ارتفاع اندام تحتانی و کوتاهی قد: در موارد شدید، انحراف زانو می‌تواند به کوتاهی قد و ناهمواری در طول پاها منجر شود.
• اختلال در هنگام راه‌رفتن: درد و ناهنجاری در راه رفتن، از جمله عوارض رایج پای ایکس است که می‌تواند کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.
• چرخش مچ: انحراف زانو می‌تواند به چرخش مچ پا به سمت داخل و ناهنجاری در راه رفتن منجر شود.
• عدم توزیع وزن نرمال روی کف پا: فشار غیرطبیعی بر روی لبه خارجی کف پا، ساییدگی زودرس کفش و درد در کف پا را به دنبال دارد.
• آسیب منیسک‌ها و رباط‌ها: انحراف زانو، فشار مضاعفی بر منیسک‌ها و رباط‌های زانو وارد می‌کند و خطر آسیب دیدگی آنها را افزایش می‌دهد.
عوارض روحی و روانی:
• از بین رفتن اعتماد به نفس: ظاهر نامناسب پاها در اثر انحراف زانو، می‌تواند به کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس فرد، به خصوص در کودکان و نوجوانان، منجر شود.
• مشکلات اجتماعی: انحراف زانو ممکن است فرد را در معرض تمسخر و نگاه‌های سنگین دیگران قرار دهد و باعث انزوای اجتماعی او شود.
• افسردگی و اضطراب: درد مزمن و مشکلات ظاهری ناشی از پای ضربدری، می‌تواند به افسردگی و اضطراب در فرد منجر شود.

اهمیت تشخیص زودهنگام و درمان:

تشخیص زودهنگام و درمان به موقع ، نقشی کلیدی در پیشگیری از عوارض و پیامدهای ناگوار آن دارد.
راهکارهای پیشگیری:
۱٫ معاینات دوره‌ای و چکاپ منظم، به خصوص در کودکان، برای تشخیص زودهنگام انحراف زانو
۲٫ انجام تمرینات ورزشی تقویتی عضلات پا
۳٫ حفظ وزن مناسب
۴٫ استفاده از کفش‌های مناسب و طبی
۵٫ در صورت نیاز، مراجعه به متخصص و انجام اقدامات درمانی لازم
با آگاهی از عوارض و پیامدهای پای ضربدری می‌توان از بروز مشکلات و عوارض ناگوار آن جلوگیری کرد و به سلامتی و شادابی جسمی و روحی دست یافت.

پای ایکس در کودکان

حرکات اصلاحی برای درمان زانو ضربدری

۱- کشش کشاله ران : بنشینید و پشت خود را به دیوار نزدیک کنید. سعی کنید در حالت صافی بنشینید. حالا با زانوهای خود به سمت دیوار برخیزید و کف پاهای خود را به هم چسبانید. تا حد امکان، زانوهای خود را به سمت پایین ببرید تا در کشاله ران احساس کشش کنید. در این وضعیت حدود ۳۰ ثانیه بنشینید. این حرکت را چند بار تکرار کنید و به تدریج زمان بنشینی را افزایش دهید.
۲- تمرین اسکات : از حالت ایستاده به آرامی وارد حالت اسکات شوید. در این حرکت توصیه می‌شود که تا جایی که ممکن است زانوهای خود را باز کنید؛ زیرا با باز شدن زانوها، فشار بر روی عضلات داخل ران افزایش یافته و به تقویت آنها کمک می‌شود. این حرکت را می‌توانید بین ۳ تا ۵ دسته در ۱۰ بار تکرار کنید.
۳- تقویت عضله چهار سر ران : به پشت دراز بکشید. زانوها را به‌طور کاملاً صاف درست کنید و در این حالت (زانوها کاملاً صاف) پا را به سمت بالا و پایین بیاورید. این حرکت را به مدت ۳۰ بار تکرار نمایید.
۴- دوچرخه سواری : اطلاعات نشان می‌دهد که اجرای تمرینات با هر دوچرخه ثابت یا دوچرخه‌های تفریحی، می‌تواند به بهبود علائم زانوی ضربدری کمک کند.

مسیر درمان زانو ایکس(ضربدری)

مسیر درمان زانو ایکس(ضربدری)

پس از معاینه توسط متخصص در کلینیک و اجرای یک اسکن دقیق از زانوی شما با استفاده از اسکنر ویژه و بدون استفاده از اشعه مضر، با تشخیص دقیق میزان انحراف، طراحی ارتز اصلاحی ویژه و مناسب هر بیمار آغاز می‌شود. پس از آماده‌سازی ارتز، در روز تحویل، نحوه استفاده و مدت زمان روزانه مورد نیاز بستن ارتز به شما آموزش داده می‌شود.
از آن زمان تا چند ماه، شما بدون نیاز به مراجعه مکرر به کلینیک، فرآیند درمانی خود را ادامه داده و از ماههای اولیه، تغییرات و کاهش میزان انحراف را مشاهده خواهید کرد. این امر به تضمین رضایت و پایداری بیشتر شما از مسیر درمان کمک می‌کند.
بر اساس نیاز، میزان انحراف، سن، و وزن شما، زمان مراجعه بعدی برای چکاپ و انجام تغییرات احتمالی در ارتز به شما اطلاع داده می‌شود. در نهایت، بعد از گذشت دوره درمان، شاهد اصلاح انحراف زانوی شما خواهید بود.

آدرس شعبه تهران:تهران زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، روبروی مجتمع تجاری پالادیوم، ساختمان پیراسته ، طبقه ۴، واحد ۴۱
تلفن تماس و نوبت دهی: ۰۹۱۲۹۳۷۱۰۸۳
آدرس شعبه کرج: چهارراه طالقانی، به سمت میدان سپاه، روبروی داروخانه هلال احمر، ابتدای بلوار قائم، ساختمان جهان نما، طبقه ۵، واحد ۱۵
تلفن تماس و نوبت دهی: ۰۹۳۵۹۵۹۶۳۵۳ و ۰۲۶۳۲۷۴۶۸۹۰